Tietoa keuhkosyövästä

Yksi yleisimmistä syövistä

Keuhkosyöpä on yksi maailman yleisimpiä syöpiä. Suomessa se on miesten ja naisten kolmanneksi yleisin syöpä, ja siihen sairastui vuonna 2020 noin 2 800 suomalaista.

Keuhkosyöpä on yleensä pitkään oireeton. Yleisimpiä oireita ovat pitkittynyt yskä ja hengenahdistus, toistuvat keuhkotulehdukset, rintakehän kipu ja laihtuminen. Keuhkosyöpä voidaan todeta myös oireettomalla henkilöllä.

Usein keuhkosyöpä löydetään vasta, kun se on ehtinyt levitä. Tärkein syy viivästyneeseen diagnoosiin on se, että keuhkokudoksessa ei ole tuntoa. Siksi kasvain voi kasvaa keuhkoissa melko suureksi tai lähettää etäpesäkkeitä ennen kuin se aiheuttaa oireita.

Keuhkosyövän eri tyypit

Keuhkosyöpä jaetaan pienisoluiseen ja ei-pienisoluiseen muotoon. Valtaosa keuhkosyövistä on ei-pienisoluisia ja vain joka viides keuhkosyöpä on pienisoluinen.

Pienisoluiset keuhkosyövät lähettävät etäpesäkkeitä jo varhain ja ovat lähes aina toteamishetkellä levinneitä. Ei-pienisoluinen keuhkosyöpä jaetaan alatyyppeihin, joista tavallisimpia ovat rauhassolusyöpä eli adenokarsinooma, levyepiteelisyöpä ja suurisoluinen keuhkosyöpä.

Osa keuhkosyövistä voidaan edelleen jakaa alatyyppeihin kasvaimen geneettisten ominaisuuksien perusteella. Näihin lukeutuvat muun muassa EGFR-, ALK- ja ROS1 -geenimuutokset. Yhä useammin kasvaimesta tutkitaan myös PD-L1 -ilmentymä, joka voi antaa suuntaviivoja siitä, hyötyisikö potilas immunologisista hoidoista.

Keuhkosyövän alatyyppi vaikuttaa valittaviin hoitoihin ja sitä kautta sairauden ennusteeseen. Ennusteet kuitenkin vaihtelevat paljon, eikä tyypillistä ennustetta ole.

Keuhkosyövän hoito

Keuhkosyövän hoitovaihtoehdot riippuvat kasvaimen kudostyypistä, levinneisyydestä ja sairastuneen yleiskunnosta.

Paikallinen ei-pienisoluinen keuhkosyöpä voidaan hoitaa parantavasti leikkauksella. Levinneen keuhkosyövän hoitoon on tullut viime vuosina uusia lääkkeitä, ja erityisesti ei-pienisoluisen keuhkosyövän ennuste on uusien täsmälääkkeiden ja immunologisten hoitojen myötä parantunut.

Levinneisyysasteesta riippuen hoitoon voidaan liittää sädehoito ja solunsalpaajat. Osalle potilaista, joilla on tietty geenimutaatio kasvaimessa, on olemassa täsmähoitoa. Tämä hoito voi pidentää taudin niin sanottua etenemisvapaata aikaa. Pienisoluisen keuhkosyövän hoitona on solunsalpaajalääkitys, ja paikallisessa taudissa siihen yhdistetään sädehoito.

Vaikka syöpää ei voi levinneessä taudissa kokonaan parantaa, lääkkeiden avulla voi sairauden etenemistä jarruttaa. Sekä perinteiset että uudemmat hoidot voivat osalla potilaista saada aikaan myös pitkäaikaisen hoitovasteen.

Elämä keuhkosyövän kanssa

Nykyhoitojen ansioista yhä useampi elää edenneenkin keuhkosyövän kanssa vuosia. Varhainen diagnostiikka ja sairauden alatyypin tarkka määritys auttavat kullekin potilaalle sopivien hoitojen valitsemista. Tältä sivustolta voit lukea sairastuneiden kokemuksia keuhkosyövän kanssa elämisestä.

YHTEYSTIEDOT

 044 515 7517

 info@syopapotilaat.fi

 

 

 

KEUHKOSYÖPÄKUUKAUDEN AKTIVITEETTEJA TUKEMASSA

ONCO-1273464-0000 10/2018